Kako postati pavlin?

Kako postati pavlin

U pavlinskom Redu danas imamo svećenike i braću laike.

Formacija za svećenike započinje vremenom postulata, kandidature. Mladić koji bi želio postati redovnik i svećenik pavlin najprije se javlja nekome od naših samostana. Budući da su samostani u različitim dijelovima Hrvatske, vrijeme kandidature obično provodi u najbližem samostanu, prema odluci Provincijala. Za buduće svećenike vrijeme kandidature nije strogo određeno, ali prije slanja u novicijat svakako želimo upoznati kandidata te da on upozna nas. Jedno vrijeme stoga boravi u samostanu, a ukoliko je još srednjoškolac ili student, u samostan dolazi povremeno vikendom.

Nakon postulata slijedi vrijeme novicijata. Novicijat traje godinu dana i trenutno je smješten u samostanu Lesniow u Poljskoj. Naša je zajednica u Hrvatskoj još prilično malena te je stoga novicijat u Poljskoj, gdje je mnogo više pavlina i gdje obično dolaze novaci iz Europe i Afrike. Nekoliko mjeseci nakon ulaska u novicijat novaci oblače naš redovnički habit.

Nakon novicijata slijedi vrijeme bogoslovije, a dosad su naši bogoslovi studirali u Krakovu ili u Rimu. Sama formacija traje tijekom cijelog razdoblja bogoslovije. Vječni zavjeti polažu se prije đakonata, na petoj godini bogoslovije.

Formacija za braću laike predviđa barem pola godine postulata, a to znači boravak u nekom od naših samostana kroz to vrijeme.

Nakon postulata slijedi novicijat koji traje dvije godine. Prva godina novicijata je također u Poljskoj, dok druga godina može biti u Hrvatskoj. Trenutno je jedan novak u samostanu Svetice.

Nakon novicijata, koji završava polaganjem privremenih zavjeta, slijedi vrijeme juniorata koje traje do vječnih zavjeta. Vječni zavjeti se polažu otprilike pet godina nakon novicijata.PAVLINI

Dobrodošli na web stranicu Hrvatske pavlinske provincije. Ovdje možete pronaći ponešto korisnih informacija o pavlinima u Hrvatskoj.

Kontakt

Ukoliko niste uspjeli doći do željene informacije, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt obrasca (na stranici: Naše adrese).